Anime Kiddy Grade/Csajkommandó
Anime Kiddy Grade/Csajkommandó
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Kiddy Grade
 
Epizódok
 
A hónap idézete

 

-Tudtam, hogy ez lesz. Gyakrabban kéne lottóznom.-

/Armblast/

  

 
HA EDDIG NEM TUDTAD VOLNA

Az oldal tartalmának jó részét én egyedül csináltam de nem azért hogy más szó  nélkül ELLOPJA!  Ha vki szeretne vmit az oldalamról, kérje az engedélyem!(adamimo@citromail.hu) By Mira Jade

 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Kiddy-s linkek
 
Kiddy-s AMV-k!
 
Letöltések
 
Alkotók
 
Köszönöm!
Köszönettel tartozom minden segítségért és figyelemért!
 
Szavazás!!
Őszinte választ várok!
Tetszenek a könyvjelzők/levélpapírok?

Igen, nagyon
Már nyomtattam belőlük :)
Nem tetszenek
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Kiddy Grade 2
 
Animeszótár

Anime-szótár!


Anime
Az Anime a japán rajzfilm. Tulajdonképpen a japánok minden rajzfilmet az anime szóval illetnek, a szó az amerikai "animated" szóból származik. Nyugaton viszont az anime kizárólag a japán rajzfilmekre vonatkozik. Az Ameriakiak használják még a "Japanimation" szót is az Anime helyett.
Egy dilemma: Hogy ejtsük ki az Anime szót? Nos, ha a japán írás és kiejtés szerint mondjuk, akkor: AnimE, és magyarosan is ez a kiejtés a megfelelő, E-vel a végén. 

Artbook
Az artbook-ok könyvek, amiket anime sorozatokhoz, és filmekhez adnak ki. Tartalmuk változatos lehet, a zenétol a karaktertervekig, szép képektől a háttérinformációkig.

AMV / Anime Music Video
Az AMV jelentése nem más, mint Anime Music Video, vagyis Anime zenés videó. Tehát videóklipekről van szó, melyeket animéből készítenek. Ezek akár az adott anime zenéjére, akár attól teljesen különböző jellegű zeneszámra összevágott jelenetek, melyek tematikája, célja, stílusa rengeteg féle lehet.

Backgroundanimation
A legtöbb esetben egy anime készítésekor az egyes Cel-eket animálják, de néhány különösen igényes produkciónál a háttereket is animálják, ami természetesen tengernyi plusz munkával jár, de az eredmény lenyűgöző. (Pl. a harcjelenetek a Wings of Honneamise végén)

BGM
Background Music, azaz háttérzene. Az a zene, ami az egyes jelenetek közben a háttérben, zenei aláfestésként hallható. Az anime zenei CD-ken gyakran hallunk ilyen zenéket.

Bishojo
Helyes lány. Japánban ez egy önálló fogalom. A bi- előtagot hozzáteszik a shojo, azaz lány szóhoz, ezzel kifejezve hogy a szóban forgó személy helyes, szép. Pl. Bishojo Senshi Sailor Moon

Bishonen
Helyes fiú. A bi- előtagot hozzáteszik a shonen, azaz fiú szóhoz, ezzel kifejezve hogy a szóban forgó személy helyes, szép.

Cel
A celluloid rövidítése. Ez az anime (és egyéb rajzfilmek) készítésének alapja. Átlátszó fóliára festett kép, ami több layerrel (réteggel) együtt az elore megfestett háttérre helyeznek, és ezután az egészet lefényképezik. Minden cel icipicit különbözik az elobbitol, így amikor a sok lefotózott képet egymás után vetítik, kialakul a mozgókép. (emlékezz csak, amikor unalmas matekórákon a könyved oldalára "pörgetős" rajzfilmet készítettél...) A dolog lényege az, hogy nem kell az egész képet mindig újra megrajzolni, hiszen a háttér, vagy esetleg az egész szereplo végig nem változik, csak pl. a karja mozog. Ekkor a testet több kockán át fel lehet használni, csak a kart kell mindig újra megrajzolni. Általában 3-4 celt tesznek egymásra, 7-8 cel után már a réteg olyan vastag lesz, hogy a lesötétítés észreveheto.

-chan
Nevek után helyezett utótag, ami valakihez közeli viszonyt fejez ki, (mint nálunk a -cska) általában gyerekek kedves megszólítása.

Chara
Character, karakter. Az anime szereplőire mondják ezt.

Chibi
A japán kifejezés a gyermeki testarányokra. Nagy fej, kicsi test, ettől aranyos lesz a karakter.

Crossover anime
Olyan anime, amiben más anime szereplői jelennek meg. Kizárólag akkor fordul elő, ha egy gyártó cég több anime sorozatot készít, és tréfából "összekeverik" a szereplőket. Pl. A Dragon Ball sorozatban szerepel Arale, a Dr. Slump-ból.

Cyberpunk
Műfaj, a Science fiction egy szubkategóriája. Meghatározása elég nehéz. A Cyberpunk kifejezés kezdete talán a 80-as évekre vezethető vissza, William Gibson Neuromancer c. könyvére. Egy sötét jövőt vetít előre, ahol a szervezetek fontosabbá váltak, mint a kormány, az információ fontosabb, mint a pénz, és az emberek megpróbálják megorizni az emberségüket a számítógépek uralta világban. Sok ehhez hasonló mű látott ezután napvilágot. A cyberpunk művek jellegzetes vonása a mindent behálózó számítógép-rendszer, vagy mátrix, illetve az ember-gép eggyé válása, ehhez társulva a politikai korrupció, erőszak, polgárháborúk.
Az anime cyberpunk már egy önálló kifejezés, az ilyen történetek hasonló vonásokat tartalmaznak, mint a nyugati cyberpunk irodalom. Szintén jellemzoik a fent említett dolgok, és gyakran a biotechnológia, cyborg technológia, virtuális valóság, manipulációk. A cyberpunk anime másik jellemzője a sötét, veszélyes, kaotikus és kegyetlen világ, a gyakorta egybeolvadó "jó" és "rossz" fogalma. Feltűnik a mutáció, és a magas fokú pszichológiai képességek.
A műfaj az 1982-1992 években élte virágkorát. A cyberpunk-anime jellegzetes képviselője az Akira.

Doujinshi
Képregény-utánzat. Más képregényrajzolók, vagy teljesen amatőrök átvesznek kész karaktereket meglévő sorozatokból, és ezekkel rajzolnak saját történetet. Általában paródia céljából, vagy Fan Fiction-ként.

Dub
Dubbed. Angol kifejezés, jelentése: Szinkronizált. Azaz a sorozatot v. filmet teljesen átültették egy másik nyelvre.

Ecchi
Az "Ecchi" a japán kiejtése a "H" latin betűnek. A H pedig szinonímája a Hentai kifejezésnek. Mégis, az Ecchi enyhébb mufaj, mint a hentai, de szintén szexuális tartalomra utal. Azonban az ecchi műfajban nem jelenik meg szexuális helyzet, vagy aktus, inkább olyan magatartásformák, mint kukkolás, vagy fehérnemű -fetisizmus. A szó eredeti jelentése: Perverz.

Ending
Angol szó, jelentése befejezés. Az egyes anime részek levezető képsoraira utal, amit általában zene kísér, és felmenő betűk.

Fanart
Rajongók által készített anime rajzok. Meglévő karakter másolása, vagy saját karakter is lehet fanart.

Fanfiction
Fan sztori, azaz rajongók által írt történet. Sok anime rajongó kedvenc sorozatának karaktereivel saját történeteket ír. Ez a fanfiction.

Fansub
Felirat, melyet rajongók készítenek, időt és energiát nem kímélve, hogy a japánul nem tudók is élvezhessék az animéket. Erre szerveződött Fansub-csoportok működnek szerte a neten, aki már jártasabb az anime témákban, jópár ilyen csoportot fel tud sorolni. Felirat esetében meg kell különböztetnünk két féle technikát: A Softsub esetén a felirat külön fájlban (sub, srt, stb.) található, és egy programmal lehet a videóra "ráhelyezni", Hardsub esetén a felirat bele van égetve a filmbe, tehát maga a videó fájl tartalmazza a feliratot.

Hentai
A perverz szó japán megfelelője. A szexuális tartalmú anime jelzője, ami 18 éven felettieknek szól. A fogalom meglehetősen tág. Ide sorolják azokat a filmeket, amikben szexuális aktusra kerül sor, és ezek a helyzetek színes skálán mozognak. A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb ember abban a tudatban él, hogy az anime és a manga egyenlő a hentai műfajjal. Ezért az anime-kedvelőket gyakran perverznek vélik, teljesen tévesen. Ez olyan, mintha valaki kijelentené, hogy szereti a filmeket, és ráfognák, hogy pornót néz. Ilyet ne tessék csinálni! ^^

Image song
Dalok, illetve zeneszámok, amik az anime alatt hallhatók, hasonló minőségben, mint az Opening/Ending számok. Nem keverendő össze a BGM-al!

Jidaigeki
Történelmi témájú anime vagy manga. Sok anime ill. manga ilyen. A japánok szeretik a történelmet.

J-POP
Japán popzene.

J-ROCK
Japán rockzene.

Kawaii
Helyes, aranyos, édi, stb... Általában minden anime karakterre jellemző tulajdonság, hogy kawaii...

-kun
Általában gyerekek megszólításánál a név után tett tag, pl. a gyerekek is használják egymás között.

Lemon
Szexuális tartalmú fanfiction. Heteroszexuális és homoszexuális tartalommal egyaránt rendelkezhet.

Manga
Japán képregény. Sokan keverik az anime fogalommal, holott az anime kizárólag japán rajzfilmekre használandó, a manga pedig a képregényekre. A japánok azonban minden képregényre ezt a szót használják, tehát a nyugati képregényekre is, mivel a szó jelentése képregény. De nyugaton kizárólag a jellegzetes japán stílusú képregényt nevezik mangának.

Mangaka
Manga-rajzoló. Az a személy, aki a mangát rajzolja.

Mecha
Minden mechanikus szerkezet, jármű, óriás robotok, stb. gyűjtőneve, amik a japán képregényekben, és rajzfilmkben igen gyakran előfordulnak.

Opening
Angol kifejezés, arra a zenés, bevezetővideóra utal, amivel általában az anime sorozat részei kezdődnek. Tulajdonképpen a nyitózene.

OST
Original Sound Track. Magyarul talán eredeti hangfelvétel a jó kifejezés. Nem csak anime, hanem normál filmeknél is használják. Az a zene, amit a film közben hallunk. Szinte minden anime OST-je megvásárolható CD-n.

Otaku
Japán megszólítási forma, méghozzá azokra használják, akik valamiért szélsőségesen rajonganak, valaminek a megszállottai. Akik a hobbijukat a szociális értékek fölé helyezik. Japánban ez elég sértő kifejezés, nyugaton ellenben sok megszállott anime-rajongó szívesen nevezi magát Otaku-nak. Japánban ezt a formát azonban inkább ne használjuk senkire.

OVA / OAV
Original Video Animation, vagy Original Animated Video. Jelentése: Olyan anime, ami direkt videópublikációra készült, és nem TV-ben vagy moziban történő bemutatásra. Azaz ezeket a filmeket nem adják a TV-ben, mozikban. Csak a kereskedelemben juthatsz hozzá. Gyakran készül az OVA-hoz később sorozat is, vagy filmek, esetleg a részekből készül később OVA, más történettel. Ennek számos variációja létezik. (Lásd pl. Slayers)

Raw
Angol szó, jelentése: nyers. Azokra az anime részekre / filmekre használják, amikhez nincsen felirat, eredeti japán nyelvűek.

-san
Nevek után helyezett utótag. Szinte mindig használják, megszokott udvarias forma. Ugyanolyan, mint nálunk az -úr, vagy angol nyelvterületen a Mr., Mrs., stb...

-sama
Majdnem olyan utótag, mint a -san, csak még sokkal több tiszteletet fejez ki. Pl. magas rangú személyek neve után használják.

Scanlation
A Scan (szkennelés) és Translation (fordítás) szavak összeolvadásából keletkezett kifejezés. Jelentése: rajongók által beszkennelt, és lefordított manga. Vagyis az eredeti kötettel rendelkező, és japánul tudó rajongók beszkennelik a mangájukat, és a szövegbuborékokban átszerkesztik a szövegeket pl. angol nyelvre, hogy a japánul nem tudó is olvashassák a mangát. Majd az interneten át mindenki számára elérhetővé teszik a projekteket. Nehéz és időigényes feladat.

Script
Egy anime rész, vagy film teljes szövege, forgatókönyve.

SD/super deformed
Egy bizonyos rajzolási stílus neve, ami során a karaktereket erősen karikaturizálják. Jellegzetessége a test erős lekicsinyítése, ezáltal a karakter még "aranyosabb" lesz. Főleg paródiáknál, vagy vicces képeknél használják fel az alkotók.

Seiyuu
Szinkronszínész. Az az illető, aki a karakter hangját adja. Ellentétben a nyugati kultúrákkal, Japánban a szinkronszínészek körülrajongott, és jól megfizetett emberek, gyakran énekesek, vagy pop-, ill rockegyüttesek tagjai.

-sensei
Megszólítási forma. Jelentése tanár, de így szólítják a magasabb rangú embereket, pl. harcművészet-mestereiket a diákok.

Senshi
Japán kifejezés, jelentése harcos.

Shitajiki
Angolul Pencilboard, magyar megfelelőjét nehéz lenne megtalálni, körübelül annyi mint "rajztábla". A lényeg, hogy ez egy kb. A4-es méretű műanyag lap, aminek mindkét felére díszítő minta van nyomtatva, a funkciója pedig a következő: Amikor a gyerekek írnak a füzetbe, akkor az éppen használt füzetlap alá helyezik, és ezáltal nem vésődik át a következő oldalakra az írás. Japánban ez közismert dolog, és igen sok ilyen Shitajiki kapható különféle anime nyomattal is.

Shogakukan
Mangakiadó vállalat Japánban. Többek között a "Shonen Jump", a "Dragonball", "Urusei Yatsura", "Ranma", és "Patlabor" mangasorozatok kiadásáért felelős.

Shojo anime/manga
A shojo jelentése lány. A shojo anime vagy manga célzott néző-, ill olvasótábora a fiatal lányok. Az ilyen művek támája általában szerelem, romantika. pl. Sailormoon

Shojo ai
Lefordítva "Lány szerelem". Lány/lány kapcsolatot jelent az animében. Pl. gondoljunk a Sailor Moon sorozatra. Japánban az ilyesmi nem elítélendő, elég gyakran találkozhatunk homoszexuális tartalommal akár gyerekeknek szóló anime sorozatokban is. (Lásd fenti példa).

Shonen anime/manga
A shonen jelentése fiú. A shonen anime vagy manga célzott néző-, ill olvasótábora a fiatal fiúk. Az ilyen művek támája általában sport, kaland, küzdelmek. pl. Dragonball

Shonen ai
Lefordítva "Fiú szerelem". Fiú/fiú kapcsolatot jelent. (Pl. Gravitation c. sorozat). Japánban az ilyesmi nem elítélendő, sok anime rendelkezik ilyen tartalommal.

Studio Ghibli
Anime stúdió Japánban, melyet Miyazaki Hayao, és Takahata Isao alapítottak. Talán a legismertebb anime stúdió, olyan munkák kerültek ki innen, mint a "My Neighbour Totoro", "Laputa - Castle in the Sky", "Porco Rosso", "Spirited Away". A stúdió emblémája Totoro. Székhelye Tokió.

Sub / Subtitle
Angol kifejezés, feliratozott filmet jelent. Azaz eredeti szinkron mellett a rajongók feliratozva láthatják a lefordított szöveget.

Tankubon
Manga-kötet. Könyv, amiben 6-10 fejezet található az adott mangából. Legtöbbször ilyen formátumban juthatunk hozzá a vásárolt mangákhoz. Az ilyen kötetek kb 200-300 oldalasak, méretük európai szemnek meglehetősen kicsi, a szabvány méret kb 18x11 cm. A manga könyveket Japán hagyomány szerint "fordítva", vagyis hátulról előre, és jobbról balra kell olvasni.

Toei
Anime-stúdió Japánban. Többek közt a következő anime sorozatok készítésében is szerepe volt: "Sailor Moon", "Dragon Ball", "Captain Future".

Tokyo Movie Shinsha
Japán Anime-stúdió. Itt készültek pl. "Sazae San", "Sailor Moon".

Yaoi
Fiú/fiú kapcsolatot jelent, de több, mint a shonen ai, mert a yaoi kifejezetten szexuális helyzeteket is bemutat.

Yuri
Lány/lány kapcsolatot jelent, de több, mint a shojo ai, mert a yuri kifejezetten szexuális helyzeteket is bemutat.

/forrás:Aoi Anime www.aoianime.hu/

 
A hét képe
Kérlek, ne lopj el semmit se!
 
Extra
 
Fan fictions
 
Galéria+
 
Számláló
Indulás: 2005-04-10
 
Mail me!
Írj a vendégkönyvbe!
 
Szavazás!
Szeretnél látni az oldalon tájékoztatót a legújabb mangákról?

Igen, legalább tudom, mikor menjek megvenni
Nem, úgysem tudom beszerezni őket/nem érdekel
Ez egy kiddys oldal, nem információsiroda
Rád bízom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
CLOCK
 
Háttérzene /Anger/
<bgsound src="http://kiddygrade.free.fr/images/sp3/04%20-%20Anger.mp3" loop=1>
 
Versenyeredmények
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!